Casa Hodorogea Dumitru

Gospodăria Dumitru Hodorogea, este situată pe latura de sud a drumului principal al satului Butuceni, în partea centrală a localităţii. Gospodăria este compusă dintr-o casă destinată locuirii, o bucătărie-locuinţă  un beci aflat la vest de casă. Gospodăria este situată pe o panta lină îndreptată spre Răut.

Cele mai importante componente ale gospodăriei din punct de vedere patrimonial sunt: Casa de locuit şi Beciul.

Casa actuală de pe teritoriul gospodăriei a fost edificată aproximativ în anul 1952 de către stăpânul gospodăriei, Dumitru Hodorogea. Anterior pe teritoriul gospodăriei au existat construcţii mai vechi, demolate cu ocazia prefacerilor iniţiate. De la etapa constructivă anterioară a rămas în picioare doar beciul.

Casa de locuit se remarcă printr-o structură tradiţională. Planul este segmentat în trei compartimente – o tindă flancată de aşa-numita casă-mare, de un dormitor-bucătărie şi de o cămară. Faţada este protejată de o prispă. Stâlpii şi balustradă de piatră sculptată ale prispei îi conferă casei caracteristici tradiţionale deosebite. Elementele sculptate în piatră ale prispei casei au fost executate de stăpânul gospodăriei – Dumitru Hodorogea.

Beciul are un plan şi o structură tradiţională penru zonă – o încăpere dreptunghiulară boltită semicilindric, accesul în care este asigurat de un gîrlici. Gârliciul, boltit în arc aplatizat, este plasat pe axa longitudinală a încăperii beciului. 

© Constantin Andruşceac, 2007.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *