Casa Iaţcu Alexandru

Gospodăria este situată pe drumul principal al satului Morovaia, în capătul de sud-vest al localităţii, dinspre localitatea Bituceni. Gospodăria este compusă din două case destinate locuirii, o bucătărie şi diferite dependinţe. Gospodăria este situată pe o pantă lină de la poalele dealului stâncos.

Cele mai importante din punct de vedere patrimonial sunt: casa cu prispă şi colonete de piatră;  stâlpii de piatră ai porţilor de acces pe teritoriul gospodăriei.

Casa a căpătat formele actuale prin anii 1917-1918. Iniţiatorul refacerilor a fost Vasile Savin proprietarul de atunci al gospodăriei. Actualmente, prin căsătorie gospodăria este deţinută de familia Iaţcu. Anul construirii este necunoscut. Până la reconstrucţia de la începutul secolului al XX-lea, casa a avut pereţi mai scunzi, nu a avut prispă, ci doar un foişor, accesul efectuându-se pe o scară ce urca dinspre dreapta faţadei. Planul casei este rectangular, format tradiţional dintr-o tindă prin intermediul căreia se accede în trei camere: casa mare, dormitor, dormitor-bucătărie. Faţada este protejată de o prispă îngustă cu balustradă şi colonete sculptate în piatră. Meşterul pietrar care a executat elementele de piatră ale prispei purta numele de Cojocaru, fiind din Maşcăuţi. La prispă se accede urcând o scară înaltă.

Stâlpii de piatră ai porţilor au forme tradiţionale pentru zonă, fiind încununaţi de o originală construcţie piramidală, tratată în literatură drept „flori de piatră”. Stâlpii au fost lucraţi în aceeaşi ani cu prispa casei, de către acelaşi meşter Cojocaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *