Grota nr. 1

Grota nr. 1 din cadrul Complexului rupestru „Peştera” este amplasată în sectorul nr. 14 al versantului de nord al promontoriului Butuceni. Se află la est de Biserica Naşterea Maicii Domnului în orizontul exocarstic nr. 15, la 2,0 m spre est de la Grota nr. 2 și la circa 8,0 m spre vest de la Grotele nr. 59 şi 58.

Grota nr. 1 reprezintă o nişă naturală formată în calcarul sarmaţian în rezultatul activităţilor climaterice. Are o formă trapezoidală cu dimensiunile 2,0×1,5 m. Este acoperită cu pământ de deluviu.  Grota s-a format pe parcursul ultimelor două milenii. Este un complex autentic natural.

A fost înregistrată în anul 1999 în cadrul proiectului internaţional al şantierului arheologic Orheiul Vechi sub conducerea lui Gh.Postică, de către T. Bobrovskii şi B. Riduş. Date privind Grota nr. 1 se conţin în Rapoartele de săpături arheologice de la Orheiul Vechi din anii 1999-2000. Grota se află într-o stare de conservare satisfăcătoare. 

Bibliografie:

  1. Gh. Postică. Raport ştiinţific Privind rezultatele investigaţiilor arheologice din anul 1999 de la Orheiul Vechi, Chişinău, 2000;
  2. Gh. Postică. Raport ştiinţific Privind rezultatele investigaţiilor arheologice din anul 2000 de la Orheiul Vechi, Chişinău, 2001.

Autor:  dr. hb. Gh.Postică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *