Grota nr. 2

Grota nr. 2 din cadrul complexului rupestru „Peştera” este amplasată în sectorul nr. 14 al malului de nord al promontoriului Butuceni. Se află la  est de Biserica Naşterea Maicii Domnului, în orizontul exocarstic nr. 15, la 2,0 m spre vest de la Grota nr.1, la 2,0 est de la Grota nr. 3 şi circa 3,0 m mai jos de Grota nr. 62.

Grota nr. 2 reprezintă o nişă naturală formată în calcarul sarmaţian în rezultatul activităţilor climaterice, adaptată de către om pentru necesităţi de trai. În podeaua de calcar a grote s-a păstrat şanţul unei îngrădituri de lemn.

Are formă de nişă cu dimensiunile 4,0×2,0x2,0 m. Grota s-a format în ultimele două milenii. Este un complex original şi cu urme autentice culturale.

A fost înregistrat prima dată în anul 1999 în cadrul proiectului internaţional al şantierului arheologic Orheiul Vechi sub conducerea lui Gh.Postică, de către T. Bobrovskii şi B. Riduş.

Date privind Grota nr.2 se conţin în Rapoartele de săpături arheologice de la Orheiul Vechi din anii 1999-2000. Complexul se află într-o stare de conservare satisfăcătoare.

Pentru protejarea complexului sunt necesare monitorizări periodice ale complexului de cel puţin o dată pe an. Prezentul text a fost elaborat de către dr. hab. Gh. Postică în baza observaţiilor vizuale asupra complexului din anul 2006 şi a rapoartelor ştiinţifice din anii 1999 şi 2000.

Bibliografie:

  1. Gh. Postică. Raport ştiinţific Privind rezultatele investigaţiilor arheologice din anul 1999 de la Orheiul Vechi, Chişinău, 2000;
  2. Gh. Postică. Raport ştiinţific Privind rezultatele investigaţiilor arheologice din anul 2000 de la Orheiul Vechi, Chişinău, 2001.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *