Grota nr. 4

Grota nr. 4 din cadrul Complexului rupestru „Peştera” este amplasată în sectorul nr. 14 al versantului de nord al promontoriului Butuceni. Se află la est de Biserica Naşterea Maicii Domnului, în orizontul exocarstic nr. 7, la 1,0 m de la Grota nr. 3.

Grota nr. 4 reprezintă o nişă naturală formată în calcarul sarmaţian în rezultatul activităţilor climaterice, adaptată de către om pentru necesităţi de trai. Are formă de nişă ovală cu boltă. Dimensiunile grotei: 2,0×1,5×1,5 m. Deschiderea grotei este spre nord. Grota s-a format în ultimele două milenii, fiind adaptată probabil pentru locuire în perioada medievală târzie.

A fost înregistrat prima dată în anul 1999 în cadrul proiectului internaţional al şantierului arheologic Orheiul Vechi sub conducerea lui Gh.Postică, de către T. Bobrovskii şi B. Riduş.

Date privind Grota nr. 4 se conţin în Rapoartele de săpături arheologice de la Orheiul Vechi din anii 1999-2000. Complexul este distrus în cea mai mare parte. S-a păstrat partea din dos, dinspre peretele de sud.

Bibliografie:

  1. Gh. Postică. Raport ştiinţific Privind rezultatele investigaţiilor arheologice din anul 1999 de la Orheiul Vechi, Chişinău, 2000;
  2. Gh. Postică. Raport ştiinţific Privind rezultatele investigaţiilor arheologice din anul 2000 de la Orheiul Vechi, Chişinău, 2001. 

 Autor:  dr. hb. Gh.Postică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *