Turismul – în ospeție la rezervație

Orheiul Vechi este una dintre cele mai emblematice destinații din Republica Moldova. Rezervația se află la doar 55 km de capitala Republicii Moldova, Chișinău. Aceasta distanță poate fi parcursă într-o oră cu mașina personală sau cu transportul public.

Transport public

Dacă alegi să călătorești la Orheiul Vechi cu transportul public, poți găsi rutieră la Gara Centrală din Chișinău.

Orarul transportului public:

Spre Orheiul Vechi:

  • Chișinău – Butuceni 10:20, 15:00, 18:15
  • Chișinău – Trebujeni 08:35, 12:45, 13:45, 17:15

Prețul unui bilet este de 46 lei/persoană.

Înapoi la capitală:

  • Butuceni – Chișinău 7:40, 12:00, 16:45
  • Trebujeni – Chișinău 06:10, 14:30, 15:00

*Notă: Rutierele cu ruta Butuceni nu traversează satul Trebujeni și vice-versa.

Transport personal

Oaspeții din România și vizitatorii din țări mai îndepărtate ale Europei pot parcurge calea de la hotarul țării în decurs de 2-4 ore în dependență de punctul de intrare ales, iar călătorii din Ucraina vor ajunge la rezervație în 1-3 ore cu automobilul (vezi harta cu punctele vamale ale Moldovei, inclusiv regimul acestora de funcționare). După un drum lung recomandăm cu încredere să rămâi peste noapte la pensiunile autentice din satele rezervației, aici gazdele noastre te vor alinta cu bucate tradiționale și condiții confortabile de cazare.

Accesul
în rezervație

Vizitarea teritoriului general al Orheiului Vechi este disponibilă 24/24, accesul la nucleul rezervației unde sunt punctele recunoscute de interes din cauza potențialelor pericole de accidentare este recomandată pe parcursul zilei până la primele ore ale apusului de soare cu respectarea solicitărilor:

  • Diapazonul orelor recomandate pentru vizite 8:00 – 18:00
  • Procurarea biletului la unul din punctele de informare sau pe pagina web
  • Respectarea regulilor de vizitare

Accesul în rezervație

  • General 10 lei/persoană
  • Pentru elevi, studenți, pensionari, persoane cu dizabilități 5 lei/persoană
  • Pentru copii preșcolari Gratuit

Ghidaje

  • Grupuri 1 - 10 vizitatori Durata ~1,5 ore
  • În limbi străine (rusă, engleză, franceză, italiană) 150 lei
  • În limba română 100 lei

Parcare în spații amenajate

  • Biciclete Gratuit
  • Autoturisme 10 lei
  • Microbuze 30 lei
  • Autobuze 50 lei

Reguli
de vizită

Acces pentru autovehicule

Accesul pentru autovehicule și turiști este permis numai pe traseele stabilite și marcate.

Parcare

Parcarea se face numai în locuri special concepute în acest scop.

Abandon

Abandonarea deșeurilor de orice fel este interzisă. Deșeurile vor fi eliminate în locuri special amenajate pentru colectare.

Alterarea mediului

Spargerea, tăierea, distrugerea sau alterarea vegetației este strict interzisă. Pentru a proteja biodiversitatea, vizitatorul nu trebuie să intervină în niciun fel (chiar dacă este motivat de bune intenții) asupra plantelor, arbuștilor sau copacilor. Este interzis sculptarea pe copaci, stânci sau pereți de peșteră.

Acces cu mașina

Accesul prin mijloace de transport motorizate, în perimetrul ariilor protejate, se face numai cu acordul administratorului, numai pentru activități care nu afectează starea favorabilă de conservare a speciilor și habitatelor, în situații justificate ca benefice pentru sit.

Distrugerea bunurilor adiacente drumurilor

Este interzisă distrugerea barierelor de pe drumurile auto, a indicatoarelor, precum și a panourilor care oferă informații despre zonă.

Atingerea siturilor

Totul trebuie lăsat așa cum a fost găsit. Vom admira cu ochii și camera, fără a atinge structurile culturale, istorice și artefactele pe care le descoperim.

Utilizarea focului

Utilizarea focului în locurile publice este strict interzisă. Incendiile distrug flora și pun în pericol viața păsărilor și a altor viețuitoare care fac parte din faună, provocând dezechilibre în natură.

Anunțarea administratorilor

Atunci când observăm activități care dăunează mediului, vom anunța imediat administratorul ariei naturale protejate pe care o vizităm.

Organizarea concursurilor

Este interzisă organizarea de competiții și evenimente de grup de orice fel, cursuri care implică accesul pe teren în zona ariei naturale protejate și tabere fără acordul administrației rezervației.

Poluarea apei

Este interzis poluarea izvorului și a râului cu substanțe chimice (detergenți, ulei, săpun etc.)

Activități
în rezervație

Pentru aventurierii care sunt în căutarea escapadelor din forfota și grijile urbane am pregăti la rezervația Orheiul Vechi mai multe feluri de activități și moduri de petrecere a timpului.

Kayakingul

Pentru cei care vor să savureze o altfel de experiență în Moldova, le recomandăm să se aventureze într-un tur de kayak pe Răut. Adică, urci în barcă, îți pui vesta de protecție și descoperi cele mai ascunse locuri ale Moldovei! După câteva ore de vâslit pe Răut, poți face un popas să mănânci cea mai gustoasă zeamă din viața ta. Dar, dacă alegeți să rămâneți pe noapte în cort, atunci vă promitem că va fi una dintre cele mai frumoase nopți cu stele din viața voastră. Cafeaua fiartă la rug de dimineață e tare delicioasă, iar aburii de-asupra Răut vă vor duce cu gândul la visele care nu credeați că se vor împlini vreodată.

Preț:
750 – 850 Lei/persoană
Perioada:
Februarie - Aprilie

Alpinismul

Sunt diferite forme de admirare a măreției peisajelor Moldovei, una dintre cele mai curajoase este alpinismul. Alătură-te expedițiilor de escaladare a stâncilor din rezervație și vei reuși să înveți tehnica de bază necesară și vei primi o mulțime de sfaturi utile de la instructori calificați. Această activitate are toate elementele menite să creeze o escapadă memorabilă în afara orașului, iar punctul final al expediției ar putea fi cina la una dintre pensiunile primitoare.

Preț:
600 Lei/persoană, 3000 Lei/grup de 5-8 persoane
Perioada:
Pe tot parcursul anului

Zborul cu parapanta

Iubitorii de senzații tari vor găsi la noi în rezervație o activitate pe potrivă, din primăvară până toamna își vor umple sufletul de senzații și venele de adrenalină descoperind peisajele noastre de la înălțimea zborului păsăresc.

Preț:
Un zbor de 15-20 minute - 400 Lei/persoană
Perioada:
Aprilie – Septembrie
Prestatori:

Plimbările cu bicicleta

Special pentru cei care n-au timp să stea locului nici în vacanță, la Orheiul Vechi am marcat trasee de drumeții și cicloturism, situate în arealul Rezervației. Aventurierii ce preferă admirarea ușoară a peisajului pot închiria biciclete de primblare la centrul administrativ al rezervației. Oaspeții cazați la pensiunile – au acces gratuit la bic1icletele pentru primblare pe traseele ușoare ale rezervației.

Iubitorii de sporturi active sunt îndemnați să parcurgă traseele de zeci de kilometri traversând defileurile pitorești, satele, câmpiile în căutarea obiectivelor turistice, a pensiunilor și oamenilor binevoitori.

Hiking

Dacă ești un iubitor de mers pe jos sau de alergare în regim trail atunci trebuie să știi că la Orheiul Vechi au fost marcate trasee. Descoperă frumusețea plaiului moldav pas cu pas, oprește-te la poalele unei stânci, sau în vârful acesteia pentru un picnic și bucură-te de peisajul în mijlocul căruia te afli. Poți opta pentru o drumeție de jumătate de zi sau pe parcursul întregii zile alăturându-te la grupurile de aventurieri pasionați care au vizitat multe locuri frumoase din întreaga lume.

Preț:
Gratuit pentru drumeții ne-asistate,
500-1000 Lei/persoană pentru expediții organizate
Perioada:
Pe tot parcursul anului

La clacă cu spor

Această activitate ne-a rămas drept moștenire de la străbunii noștri, de sute de ani, poate chiar mii, ne ajutăm reciproc, voluntar la treburile gospodăriei. Te poți alătura cu prietenii sau familia în primăvară la curățatul viței de vie și plantarea zarzavaturilor, vara împreună vom merge la cireșe ori la pescuit, iar spre toamnă vom crea vinurile de casă tocmai bune pentru bucatele tradiționale preparate la cuptorul cu lemne în atelierele gospodinelor din sat.

Preț:
Gratuit pentru oaspeții cazați
Perioada:
Pe tot parcursul anului

Muzica și dansurile

Pentru lumea bună gazdele de la pensiunile Orheiului Vechi asigură spectacole cu muzică și dansuri populare specifice zonei, iar o dată în an te invităm la un eveniment care-ți va tăia respirația – la Descoperă, aici am reușit să scoatem opera din scena tradițională aducând-o în sânul naturii. Împreună cu sute de oameni vei admira priveliștea mirifică și muzica clasică interpretată de artiști renumiți de operă din Moldova și de peste hotare conduși de dirijorul austriac Friedrich Pfeiffer.

Preț:
1000 Lei / Spectacol
Perioada:
Pe tot parcursul anului

Traseele de observare a păsărilor

Pe teritoriul rezervației viețuiesc în jur de 100 specii de păsări, adică o treime din numărul total din Moldova, la noi poți surprinde zburătoarele parcurgând cele 6 trasee de birdwatching în habitatele naturale de pădure, lunci, ape, sate și câmpuri agricole. Echipează-te conform recomandărilor, marchează-ți harta cu potecile, pregătește binoclul, aparatul foto și pornește drumețiile tematice. Dacă nu ai un binoclu, pensiunile din rezervație pun la dispoziție dispozitive gratuit pentru oaspeții cazați.

Vezi traseele

Preț:
Gratuit pentru persoanele cazate la pensiuni
Perioada:
Pe tot parcursul anului
Prestatori: Toate pensiunile din rezervație

Tradițiile locale

Pensiunile din rezervația noastră implică oaspeții în activități interesante pe parcursul întregului an, la noi gazdele vă pot organiza o incursiune în obiceiurile de iarnă locale – semănatul, colindatul și plugușorul, patinajul pe râu ori plimbările cu sania trasă de cai. Primăvara poți participa la încondeierea ouălor de paști, vara împreună cu bucătăresele vei învăța să coci plăcinte și pâine la cuptor, iar toamna ne vei ajuta să culegem roada mult-așteptată de struguri apoi să stoarcem la teasc mustul dulce-acrișor.

Preț:
1000 Lei / Spectacol
Perioada:
În apropierea sărbătorilor tradiționale

Plimbările cu calul și căruța

Oaspeții ce vizitează locurile mai retrase ale țării au șansa să admire atmosfera rurală rugând gospodarii din satele noastre să le organizeze o plimbare cu căruța. Admirați frumusețea stejarilor, a frasinilor și simțiți aerul proaspăt al pădurii. Faceți un popas într-o poiană, culcați-vă în iarbă și admirați cerul. În Moldova cerul e deosebit de frumos!

Preț:
100 lei/ora
Perioada:
Pe tot parcursul anului

Atelierele gastronomice

La pensiunile noastre gazdele te vor învăța să coci pâine tradițională cu botcală de casă, apoi să învârtiți sarmale-n frunze de vie sau varză și să prepari colțunași cu vișină ca la Orheiul Vechi. Răbdarea și măiestria gospodinelor din Butuceni și Trebujeni te vor îndrăgosti de bucătăria moldovenească.

Preț:
100 – 500 Lei
Perioada:
Pe tot parcursul anului
Prestatori: Toate pensiunile din rezervație

Trasee
turistice

Drumețiile în rezervația Orheiul Vechi sunt un bun punct de început în calea spre cunoaștere a naturii centrului Moldovei, a lăcașelor rupestre străvechi ce au reușit să supraviețuiască de-a lungul secolelor și a siturilor arheologice ce ascund epocile civilizațiilor antice.

Echipa rezervației și partenerii noștri inițiază și implementează mai multe proiecte de marcare a traseelor tematice, de amplasare a panourilor de informare, documentare a punctelor de interes, amenajare a punctelor de belvedere. Chiar dacă mai avem mult muncă la îmbunătățirea infrastructurii turistice pentru oaspeții noștri – te invităm să descoperi rezervația la pas ori cu bicicleta, mai jos am marcat digital mai multe poteci și căi recomandate de parcurs în apropierea punctelor de interes.

Traseele de drumeție ușoară

Îndemnăm vizitatorii care preferă escapadele scurte departe de agitația urbană să exploreze traseele ușoare de drumeție amplasate în nucleul rezervației, în satele învecinate și cele din apropierea râului Nistru. Plimbările de 1-2 ore la pas ușor cu echipare minimă, îți vor bucura ochii cu peisaje pitorești și liniștea rurală, vei putea intra în schiturile rupestre, admira conace familiale, ruine antice, iar arhitectura vernaculară te va uimi cu ornamentele autentice a porților și caselor bătrânești din rezervație.

Traseul “Pe urmele trecutului”

Segmentul Nucleul rezervației

Segmentul Nucleul rezervației

  • Distanța: 7,5 km, traseu circular
  • Nivel de dificultate: ușor
  • Timp de parcurgere: ~3 ore la pas
  • Puncte de interes: 12
Vezi traseul pe hartă
Segmentul Drumeție către schitul Bosie

Segmentul Drumeție către schitul Bosie

  • Distanța: 3 km, traseu circular
  • Nivel de dificultate: greu
  • Timp de parcurgere: ~1 oră la pas
  • Puncte de interes: 2
Vezi traseul pe hartă
Segmentul Rezervația peisagistică Trebujeni

Segmentul Rezervația peisagistică Trebujeni

  • Distanța: 3,4 km, traseu circular
  • Nivel de dificultate: ușor
  • Timp de parcurgere: ~1,5 ore la pas
  • Puncte de interes: 3
Vezi traseul pe hartă

Traseul "Conace și vin"

Segmentul Satul Piatra

Segmentul Satul Piatra

  • Distanța: 4 km
  • Nivel de dificultate: ușor
  • Timp de parcurgere: ~1,5 ore la pas
  • Puncte de interes: 4
Vezi traseul pe hartă
Segmentul Pivnițele Brănești

Segmentul Pivnițele Brănești

  • Distanța: 2,7 km
  • Nivel de dificultate: ușor
  • Timp de parcurgere: ~1 oră la pas
  • Puncte de interes: 2
Vezi traseul pe hartă
Segmentul Satul Ivancea

Segmentul Satul Ivancea

  • Distanța: 2 km
  • Nivel de dificultate: ușor
  • Timp de parcurgere: ~0,5 ore la pas
  • Puncte de interes: 2
Vezi traseul pe hartă

Traseul "Maluri de Nistru"

Segmentul Satul Molovata

Segmentul Satul Molovata

  • Distanța: 8,5 km
  • Nivel de dificultate: greu
  • Timp de parcurgere: ~3 ore la pas
  • Puncte de interes: 5
Vezi traseul pe hartă
Segmentul Satul Mărcăuți

Segmentul Satul Mărcăuți

  • Distanța: 3 km
  • Nivel de dificultate: ușor
  • Timp de parcurgere: ~1,5 ore la pas
  • Puncte de interes: 2
Vezi traseul pe hartă

Traseele de observare a păsărilor

Rezervația Orheiul Vechi a devenit o zonă pilot pentru observarea păsărilor, întrucât aici viețuiesc în jur de 100 de specii de păsări, care reprezintă o treime din numărul total de păsări care pot fi văzute în Republica Moldova. Nu rata șansa să surprinzi păsările în tocmai cinci habitate naturale: în lunci, păduri, ape, sate și câmpuri agricole. Dacă vei avea noroc, poți observa grangurele (Oriolus oriolus), prigoria (Merops apiaster), pescărașul albastru (Alcedo atthis) și egreta mare (Casmerodius albus) – unele dintre cele mai rare specii.

Traseul Fortificația Getică

Traseul Fortificația Getică

  • Distanța: 7,5 km, traseu circular
  • Nivel de dificultate: ușor
  • Timp de parcurgere: ~3 ore la pas
  • Specii de păsări: 12
Vezi traseul pe hartă
Traseul Butuceni – Piatra

Traseul Butuceni – Piatra

  • Distanța: 22.25 km
  • Nivel de dificultate: mediu
  • Timp de parcurgere: ~7.5 ore, la pas
  • Specii de păsări: 43
Vezi traseul pe hartă
 Traseul Defileul Morova

Traseul Defileul Morova

  • Distanța: 15 km
  • Nivel de dificultate: mediu
  • Timp de parcurgere: ~6 ore la pas
  • Specii de păsări: 35
Vezi traseul pe hartă
 Traseul Aleea Plopilor – Piatra

Traseul Aleea Plopilor – Piatra

  • Distanța: 4 km
  • Nivel de dificultate: ușor
  • Timp de parcurgere: ~1 oră la pas
  • Specii de păsări: 39
Vezi traseul pe hartă
 Traseul Orașul Medieval

Traseul Orașul Medieval

  • Distanța: 6.4 km
  • Nivel de dificultate: ușor
  • Timp de parcurgere: ~2.5 ore, la pas
  • Specii de păsări: 25
Vezi traseul pe hartă
 Traseul Trebujeni – Furceni

Traseul Trebujeni – Furceni

  • Distanța: 8 km
  • Nivel de dificultate: ușor
  • Timp de parcurgere: ~3 ore la pas
  • Specii de păsări: 37
Vezi traseul pe hartă

Traseele extinse de hiking și ciclism

Invităm aventurierii pasionați de natură și exploratorii cu ambiții sportive să viziteze rezervația la pas și cu bicicletele, exploratorii pasionați au pregătit câteva trasee de distanțe medie și mare ce străbat rezervația până la punctele ei extreme. Echipează-te cu o bicicletă performantă pentru off-road și echipamente de protecție corespunzătoare și pornește aventura de pe două roți peste câmpiile și prin pădurile centrului Moldovei. Dacă preferi să cutreieri lumea la pas, te îndemnăm să scoți din dulap bocancii confortabili, hainele pentru drumeție și cortul impermeabil, pregătește gustări și apă pentru câteva ore, apoi pornește aventura pe ținuturile rezervației într-un ritm potolit bucurându-te de peisajele care le-am moștenit ocrotindu-le zi de zi în acest spațiu frumos. Traseele recomandate în continuare fac parte din lista traseelor de ciclism și drumeție din centrul Moldovei.

Traseul Potecile Răutului

Traseul Butuceni (Orheiul Vechi) – Trebujeni – Furceni – Piatra

Acesta este unul dintre traseele cu cea mai mare diversitate a punctelor de interes. Urmând potecile acestuia, oaspeții rezervației vor descoperi situri, vestigii și ruine, vor admira peisaje îmbietoare și vor putea explora peșterile ce păstrează pe pereții din piatră urmele civilizațiilor de odinioară. Nu în ultimul rând, se vor putea bucura de ospitalitatea gazdelor din pensiunile și gospodăriile autentice ale satelor din rezervație.

Traseul începe la Punctul de Belvedere, punctul principal de întâmpinare a vizitatorilor rezervației, și se alătură râului Răut pe Promontoriul Butuceni. Urmează apoi în direcția opusă curgerii apei, traversând satele Trebujeni și Furceni, până în satul Piatra.

Este recomandată parcurgerea traseului din primăvară până toamna, pe timp uscat. Din cauza mai multor porțiuni dificile și a lungimii traseului, se recomandă ca acesta să fie parcurs de adulți. Este optim pentru explorare pe jos sau cu biciclete dotate pentru ciclism de aventură.

Cap de traseu
La intrarea în rezervație se află Platforma de Belvedere, care reprezintă un bun punct de plecare pentru drumeții, mai ales dacă veniți cu transportul public. Dacă sunteți cu transportul personal, vă recomandăm să parcați în siguranță autoturismul la parcarea de lângă Punctul de Informare Butuceni și să urmați traseul din apropierea râului Răut.

Infrastructură
Traseul combină parcurgerea potecilor de drumeție, presupune traversarea râului pe punte, intersectează în unele locuri drumuri asfaltate și urmează mai multe drumuri de țară prin localități. O mare parte din traseu se desfășoară pe cărările din apropierea Răutului, în afara localităților.

Marcajul
Capetele de traseu și segmentele principale sunt marcate cu panouri informaționale care includ detalii despre calea de parcurgere, distanțele și punctele principale de interes. Pe parcursul traseului sunt instalate borne din lemn cu săgeți.

Notă
Traseul traversează distanțe considerabile prin câmp de până la 5 km distanță de orice localitate, sau servicii. Anumite zone nu sunt acoperite de rețeaua telefonică. Plănuiți călătoria din timp, asigurați-vă că aveți tot necesar pentru drum și mai ales pe perioada de vară, luați cantitatea necesară de apă și echipați-vă potrivit împotriva soarelui.

Vezi traseul pe hartă

Distanțele:

Distanța totală: 22,5 km

Segmentul Verde – 5,5 km
grad de dificultate: ușor

Segmentul Galben – 10 km
grad de dificultate: mediu

Segmentul Roșu – 7 km
grad de dificultate: anevoios

Grad de dificultate:

Greu

Traseul câmpurilor și dealurilor

Traseul circuit Cricova (Hrușova) - Butuceni (Orheiul Vechi) - Rîșcova - Cricova (Pașcani) (Banda portocalie)

Traseul este accesibil pe jos și cu bicicleta din primăvară până în toamnă, pe timp uscat. Traseul după acele de ceasornic pornește din Pașcani și trece prin Rîșcova, Butuceni, Mașcăuți, Zăicana și revine la Pașcani unde se leagă cu traseul Verde (spre Chișinău). În Zăicana este posibilitatea de conectare cu traseul roșu care face legătura Cricova și Vadul-lui-Vodă. Între localități traseul este foarte reprezentativ zonei rurale din Moldova, trecând prin câmpuri agricole, dealuri, văi și câteva sectoare împădurite.

Cap de traseu

Dinspre Cricova capul de traseu este la intrarea în Pașcani. Alte panouri informative sunt instalate în Hrușova lângă podul din fața primăriei, la intrarea și ieșirea din satul Rîșcova, la Butuceni în parcarea de lângă administrația rezervației și la Mașcăuți, la colțul parcului din fața primăriei.

Infrastructură

Traseul este marcat pe drumuri de țară, în mare parte de pământ. Este puțin accesibil sau complet impracticabil cu bicicleta pe timp de ploaie.

Marcajul

În afara localităților marcajul bandă portocalie este amplasat pe borne de lemn de culoare maro, în pădure marcajul este amplasat pe trunchiul copacilor iar în localități sunt marcați stâlpii de beton de electricitate. Pe borne mai sunt instalate marcaje de direcție, informații despre traseu și distanțele până la destinațiile importante.

Notă

Traseul traversează distanțe considerabile prin câmp de până la 5 km distanță de orice localitate, sau servicii. Anumite zone nu sunt acoperite de rețeaua telefonică. Plănuiți călătoria din timp, asigurați-vă că aveți tot necesar pentru drum și mai ales pe perioada de vară, luați cantitatea necesară de apă și echipați-vă potrivit împotriva soarelui.

Vezi traseul pe hartă

Distanțele:

  • Pașcani-Rîșcova – 14 km
  • Rîșcova-Butuceni – 15.7 km
  • Butuceni-Hrușova – 25.1 km
  • Butuceni-Pașcani – 33.5 km
  • Zăicana-Pașcani – 13.8 km
Grad de dificultate:

Greu

Traseul canionului

Traseul Butuceni (Orheiul Vechi) - Criuleni (bandă albastră)

Unul din cele mai spectaculoase trasee pe malurile râului Răut, spre gura de vărsare în râul Nistru. Este accesibil pentru toată familia, cu bicicleta și pe jos din primăvară până în toamnă, pe timp uscat. Traseul începe pe cursul râului Răut în satul Butuceni și trece în continuare prin Mașcăuți, apoi trece pe lângă satele Bălășești, Jevreni, Ustia, Zolonceni și se oprește la Criuleni, unde se mărginește cu traseul galben care continuă spre Vadul-lui-Vodă. Traseul urmează îndeaproape cursul râului Răut, astfel având doar câteva mici dealuri pe tot parcursul, și trece prin 2 rezervații, rezervația natural-culturală Orheiul Vechi și rezervația naturală Zolonceni.

Cap de traseu

Dinspre Butuceni capul de traseu este la intrarea în sat, în parcarea de lângă administrația rezervației. Dinspre Criuleni, traseul începe de la strada Orhei intersecție cu strada 31 August 1989. În Mașcăuți traseul se suprapune cu capul de traseu bandă portocalie spre Zăicana / Chișinău.

Infrastructură

Traseul este marcat aproape în întregime pe drumuri de țară, de pietriș și sol. Pentru a minimaliza impactul negativ în rezervațiile naturale, vizitați traseul doar pe timp uscat. La intrarea în Criuleni, traseul parcurge pe acostamentul drumului republican R50 o porțiune de 1km.

Marcajul

În afara localităților marcajul bandă albastră este amplasat pe borne de lemn de culoare maro, în pădure marcajul este amplasat pe trunchiul copacilor iar în localități sunt marcați stâlpii de beton de electricitate. Pe borne mai sunt instalate marcaje de direcție, informații despre traseu și distanțele până la destinațiile importante.

Notă

Traseul se suprapune cu traseul bandă portocalie pe porțiunea Butuceni – Mașcăuți. Traseul trece prin rezervații naturale, nu speriați și deranjați vietățile pe care le întâlniți.

Vezi traseul pe hartă

Distanțele:

27.7 km

Grad de dificultate:

Ușor

Harta rezervației Orheiul Vechi