Evenimente

Evenimente științifice

Conferința științifică tematică este un eveniment care adună oameni de știință din spațiul Balcanic și sud-estic al Europei. Aici sunt puse în discuție noi descoperiri de pe tărâmul arheologiei care sunt asigurate de interferențe cu alte domenii științifice.

Data:
15 august
Locația:
s. Butuceni
Preț:
intrare liberă

Ziua și Noaptea Muzeelor

Este un eveniment celebrat anual în luna mai, iar muzeele de pe teritoriul Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” sunt deschise de la 8:00 până la 00:00.

Pe lângă programul prelungit, echipa rezervației pregătește activități culturale menite să prezinte vizitatorilor patrimoniul deținut, să promoveze valorile naționale și să ofere o continuitate a acestora.

Data:
A doua jumătate a lunii mai
Preț:
intrare liberă

Festivalul „DescOperă”

Este unicul festival de muzică clasică în aer liber, care se desfășoară în s. Butuceni, în nucleul Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”. După o pauză pandemică, festivalul “DescOperă” își reintră în drepturi, astfel, în fiecare an, în luna iunie, timp de 3 zile, iubitorii de artă și natură își pot delecta sufletul în cadrul celui mai inedit eveniment muzical din țară.

Data:
Al 3-lea weekend al lunii iunie
Preț:
300 - 500 MDL

Ziua Portului Popular

Este sărbătorită anual la sfârșitul lunii iunie și este marcată prin diverse evenimente și activități ce pun în valoare și promovează elementele patrimoniului cultural imaterial. În cadrul acestui eveniment sunt organizate expoziții, târguri de meșteșugărit, șezători etc.

Data:
Ultima duminică din iunie
Locația:
s. Butuceni
Preț:
10 MDL / persoană

Zilele Europene ale Patrimoniului

Sunt organizate an de an, în luna septembrie, și implică diverse activități: mese rotunde, ateliere de ceramică, pictură și sculptură, acțiuni de salubrizare ș.a. Evenimentele dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului sunt îndreptate spre a promova și susține implicarea tinerilor în soluționarea problemelor cu care se confruntă patrimoniul cultural și naural și pentru a atrage atenția asupra utilizării metodelor și tehnicilor de conservarea a zonei.

Data:
A doua jumătate a lunii septembrie
Locația:
s. Butuceni
Preț:
10 MDL / persoană

Cupa „Artico”

Este o competiția republicană de turism montan desfășurată în spațiul Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” în luna mai a fiecărui an. Competiția adună cca 100 de copii, care sunt antrenați în alergare pe trasee cu distanțe diferite.

Data:
A doua jumătate a lunii mai
Locația:
s. Butuceni
Preț:
participanții înscriși au intrare liberă

Maratonul „Dragonul de aur”

Aduce cu sine împătimiți ai alergatului, trasee cu dificultăți diverse și bună dispoziție. Evenimentul se desfășoară anual la începutul lunii septembrie și constituie un parteneriat între Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” și RunMoldova.

Data:
Primul weekend din luna septembrie
Preț:
între 300 și 600 MDL / persoană