Orheiul Vechi este

o zonă plină de mister, legende și priveliști care îți vor tăia răsuflarea.

Aflată la o distanță de doar 45 minute de Chișinău, Orheiul Vechi este o destinație obligatorie de vizitat pentru cei care caută

istorie, arhitectură autentică, peisaje frumoase și tradiții culinare locale.

shape

Râul Răut șerpuiește printre stânci și sate cochete, cele mai importante de vizitat fiind Butuceni și Trebujeni, care în ultimii ani au cunoscut o dezvoltare impresionantă a turismului.

orheiul-vechi
orheiul-vechi
orheiul-vechi

Rezervația
Cultural-Naturală

În perioada sovietică, la 15 martie 1968, zona Orheiului Vechi a fost declarată rezervație. Aceasta permitea protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural din zonă.

Peste aproape jumătate de secol în anul 2009, pentru consolidarea capacităților de conservare, salvare și valorificare a peisajelor, moștenirii istorice, a habitatelor locale, Guvernul Republicii Moldova aprobă reorganizarea Complexului muzeal în Instituția Publică Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”.

Află mai multe

Planifică-ți
călătoria

Orheiul Vechi este una dintre cele mai emblematice destinații din Republica Moldova. Rezervația se află la doar 55 km de capitala Republicii Moldova, Chișinău.

Aceasta distanță poate fi parcursă într-o oră cu mașina personală sau cu transportul public.

Oaspeții din România și vizitatorii din țări mai îndepărtate ale Europei pot parcurge calea de la hotarul țării în decurs de 2-4 ore în dependență de punctul de intrare ales.

Iar călătorii din Ucraina vor ajunge la rezervație în 1-3 ore cu automobilul.

După un drum lung recomandăm cu încredere să rămâi peste noapte la pensiunile autentice din satele rezervației, aici gazdele noastre te vor alinta cu bucate tradiționale și condiții confortabile de cazare.

Vezi punctele vamale și regimul de funcționare pe harta interactivă.

Odată ce ai ajuns în rezervație, recomandăm să o descoperi prin tururile ghidate, traseele de ciclism, drumeție și birdwatching.

Te invităm să începi aventura la Punctul de informare Butuceni sau la platforma de Belvedere a Orheiului Vechi, unde îți punem la dispoziție:

  • Procurarea biletelor
  • Recepționarea broșurilor
  • Preluarea hărților
  • Servicii de ghidare

Solicită
asistența noastră

Cunoaștem că pretutindeni sunt în vogă călătoriile active în care aventurierii aleg locurile pentru vizitare și decid de sine stătător preocupațiile de vacanță, apreciem oaspeții pro-activi dornici să descopere la pas fiecare colțișor al Orheiului Vechi.

Dar vrem să memorezi că echipa rezervației în regim permanent pregătește punctele de atracție pentru oaspeți. Noi suntem aici ca să-ți recomandăm locurile pe interesul tău care le poți vizita, suntem cei care îți vor povesti istoria acestui plai, te vom ghida cum să-ți petreci timpul și te vom ajuta în caz de impas. Ghizii rezervației îți vor povesti cele mai curioase, uimitoare sau neobișnuite descoperiri, știm să comunicăm în limba română, engleză, italiană sau franceză.

Ghidarea poate fi solicitată la punctele de informare pe tot parcursul anului:

  • Punct de Informare Butuceni 9:00-18:00, luni – duminică
  • Punct de informare Belvedere 11:00-18:00, miercuri – duminică
  • Telefon programări prealabile +373 676-11-711
  • Limba română, rusă – zilnic
    Limbile engleză, italiană, franceză – programare cu 1 zi înainte
orheiul-vechi
orheiul-vechi

Accesul
în rezervație

Vizitarea teritoriului general al Orheiului Vechi este disponibilă 24/24, accesul la nucleul rezervației unde sunt punctele recunoscute de interes din cauza potențialelor pericole de accidentare este recomandată pe parcursul zilei până la primele ore ale apusului de soare cu respectarea solicitărilor:

  • Diapazonul orelor recomandate pentru vizite 8:00 – 18:00
  • Procurarea biletului la unul din punctele de informare sau pe pagina web
  • Respectarea regulilor de vizitare

Pensiunile
rezervației

Gazdele din Orheiul Vechi țin mult la moștenirea acestui plai, familiile de la noi au reușit să restaureze gospodăriile străbunilor respectând autenticitatea culturală a locurilor de baștină, aici veți găsi condiții bune de cazare în anturaj autentic, o bucătărie diversă, iar la solicitarea voastră pot fi organizate experiențe și activități de neuitat.

Este important e să le dați din timp de știre proprietarilor pensiunilor despre activitățile preferate pe parcursul șederii la noi în ospeție.

Explorează pensiunile Orheiului Vechi.

Patrimoniul
Cultural

În cadrul rezervației este amplasat „Muzeul de Arheologie și Antropologie” care găzduiește 2 expoziții permanente cu circa 186 piese tematice și 2 schelete umane, iar în satul Butuceni are ușile deschise pentru vizitatori „Muzeul de Etnografie” unde vizitatorii vor cunoaște arhitectura vernaculară în inima căruia este casa tradițională de la țară acoperită cu stuf în jurul și interiorul căreia au fost păstrate elementele iconice memorate de moldoveni din timpul vacanțelor la bunei – prispa, tinda, cuptorul și lejanca, cămara cu covoare, haine de sărbătoare și lăzile cu zestre.

Pe teritoriul extins al rezervației oaspeții pasionați de arhitectura medievală au șansa să cunoască piese și elemente de edificii, lăcașe sfinte, citadele descoperite în urma săpăturilor arheologice precum: Palatul Pârcălabilor, Baia Tătărească, Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului, Moscheea și Caravan Seraiul precum și alte bijuterii istorice ce aparțin diferitor perioade istorice și tradiții.

Amplasarea în zona stâncoasă a stimulat formarea pe parcursul mileniilor a punctelor de concentrare a activităților umane, până în vremea noastră ajungând mai multe monumente și situri arheologice precum schiturile monastice rupestre, o cetate din perioada geto-dacică cu un sanctuar și valuri de apărare, un oraș medieval tătăresc Shehr al Jedid, un sistem defensiv din perioada lui Ștefan cel Mare și multe alte străvechi.

Află mai multe

Patrimoniul
natural

Rezervația este parte componentă a Parcului Național Orhei, zona de protecție de peste 6 mii de hectare pe teritoriul acesteia drumeții și aventurierii au șansa să cunoască structuri geologice diverse care formează peisaje pitorești în toate anotimpurile anului, care sunt deosebit de memorabile în special la răsăritul și apusul soarelui.

Vegetația variată la intersecția zonelor silvice cu cea de stepă și silvostepă include peste 500 specii de plante din care 62 sunt rare, protejate la nivel național și internațional și incluse în cărțile roșii a Moldovei, României, Ucrainei și europene.

Pe văile, ravenele, râpile, luncile, în pădurile și apele rezervației vizitatorii au șansa să descopere 144 specii faunistice vertebrate și un număr important de insecte și moluște, din care 27 fiind înscrise în Cartea Roșie a Republici Moldova, și mai multe specii protejate la nivel internațional.

Activități
în rezervație

Pentru aventurierii care sunt în căutarea escapadelor din forfota și grijile urbane, am pregătit la rezervația Orheiul Vechi mai multe feluri de activități și moduri de petrecere a timpului.

Harta rezervației Orheiul Vechi

Calendarul evenimetelor

Festivalul Gustar – Ediția 2024
16-18 august
RunFromPlastic la Trebujeni, r. Orhei
16 septembrie
Zilele Europene ale Patrimoniului, ediția 2023
30 septembrie 2023
Conferința științifică „Arheologie interdisciplinară – metode, studii, rezultate”
14-16 august
Maratonul „Dragonul de aur” 2023
2 septembrie 2023
Festivalul Gustar
18-20 august 2023
Festivalul Lupilor
11 - 13 August 2023