Comunicat de presă Ziua Națională a Portului Popular

Duminica, pe 26 iunie 2022, Ministerul Culturii vă invită la Ziua Națională a Portului Popular. Ediția din acest an este dedicată promovării Dosarului Arta Cămășii cu altiță – element de identitate culturală în Republica Moldova și România, depus pentru înscriere în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanității UNESCO.

Evenimentul va avea loc la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (11:00 – 13:00) și la Rezervația Cultural – Naturală „Orheiul Vechi” (10:00 -21:00).

În cadrul evenimentului, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va expune costume tradiționale moldovenești din zonele etnografice Nord, Centru, Sud. Casa Portului Popular Casa Cristea, condusă de doamna Maria Cristea, Complexul de Meșteșuguri Arta Rustică, satul Clișova Nouă, r. Orhei, Director – doamna Ecaterina Popescu, interpretele de folclor, doamnele Ioana Căpraru, Mariana Dobzeu, Valentina Volontir, Veta Ghimpu-Munteanu vor expune costume moldovenești din colecțiile proprii.

Festivitatea va fi însoțită de recitaluri ale Orchestrei Naționale de Muzică Populară

Lăutarii, condusă de Nicolae Botgros, Artist al Poporului.

Pentru public vor fi organizate concursuri interactive. Cei prezenți vor avea ocazia să participe la ateliere de creație, să procure piese inedite de la iarmarocul meșterilor populari, să guste din splendoarea vinurilor MIMI, dar și să savureze liniștea și splendoarea Grădinii Botanice a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Pe teritoriul Rezervației Cultural – Naturale „Orheiul Vechi”, în intervalul de timp 10:00 – 21:00, vor avea loc ateliere de brodat, șezători tematice, vor evolua colective artistice. Cele mai reprezentative costume tradiționale și scoarțe basarabene din colecția Rezervației, alături de cămășile create de meșterițele – membri ai asociației Șezătoare Basarabia, vor fi prezentate publicului.

Expoziția tematică Călătoria semnelor în timp va prezenta motivele tradiționale cel mai des utilizate în decorul portului popular și al covoarelor tradiționale, împreună cu semnificațiile specifice. Bucătăria tradițională și târgul meșterilor populari vor acompania evenimentul pe întreaga durată.

La ora 19.00 sărbătoarea va culmina cu recitalul lui Vali Boghean.

Prin organizarea acestui eveniment, Ministerul Culturii își propune să valorifice costumul autentic românesc, să impulsioneze cunoașterea componentelor costumului și ale simbolurilor acestuia, să promoveze tehnicile de confecționare ale costumului popular pe plan național și internațional.

Amintim că, dosarul multinațional Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova a fost depus pentru înscriere în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanității UNESCO, pe 29 martie 1921 și va fi evaluat în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din noiembrie/decembrie 2022.