Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” și Parcul Național „Zalissia” încheie un parteneriat

Suntem încântați să împărtășim o veste deosebită cu comunitatea noastră: Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” a stabilit o colaborare semnificativă cu Parcul Național „Zalissia” din Ucraina. Această alianță marchează un moment important în eforturile noastre de protejare a mediului și conservare a biodiversității, deschizând noi perspective și posibilități pentru ambele părți implicate.

După luni de discuții și negocieri, pe 30 aprilie 2024, a fost semnat un acord crucial între cele două entități. Astfel, a fost stabilită baza pentru o colaborare strânsă și eficientă în domeniul protejării naturii și gestionării durabile a resurselor naturale. Implementarea acestui parteneriat a demarat în luna mai, odată cu o vizită de lucru a delegației din Parcul Național „Zalissia” în cadrul Rezervației „Orheiul Vechi”.

Delegația ucraineană, condusă de directorul general Taras Kogut și însoțită de colaboratorii științifici Katerina Smargoli și Alexandra Vasilenko, a avut ca scop identificarea strategiilor comune pentru protecția biodiversității, schimbul de experiență, transferul de bune practici de management și elaborarea proiectelor comune. Această întâlnire a deschis drumul către o colaborare profundă și sinergică între cele două entități, având ca obiectiv comun conservarea și valorificarea patrimoniului natural și cultural.

În următoarea perioadă, un grup de cercetători din Rezervația „Orheiul Vechi” urmează să efectueze o vizită la Parcul Național „Zalissia” pentru a învăța și a împărtăși experiențe, contribuind astfel la îmbogățirea cunoștințelor și la implementarea practicilor durabile în gestionarea resurselor naturale.

Această colaborare transfrontalieră nu numai că promovează schimbul de cunoștințe și expertiză între două regiuni, dar și consolidează eforturile noastre comune în protejarea mediului înconjurător și în promovarea sustenabilității. Suntem încrezători că acest parteneriat va aduce beneficii durabile pentru ambele părți implicate și pentru comunitățile locale, consolidând legăturile dintre două zone geografice și contribuind la conservarea frumuseții și diversității naturale a acestora.